Wie surft op het internet en Youtube niet kent is ziende blind. Op de meest waarschijnlijke en onwaarschijnlijke momenten word je wel met een filmpje geconfronteerd. Zelfs de nieuwsdienst van de VRT neemt ze op in haar berichtgeving. Waarom zouden bibliotheken dan voorbijgaan aan het fenomeen.
Ik zie er trouwens meer brood in dan in de podcasts, beeld spreekt meer aan dan geluid en je kan de info ook gebalder houden. Enkele sfeerbeelden van een uitbreidingsactiviteit vertellen de bezoeker meer dan een geluidsfragment van dezelfde gebeurtenis. Ik vermoed dat je ook sneller medewerking van je gebruiker kan krijgen voor een filmpje dan voor een podcast. Het idee van de bib van Middelkerke om jongeren promofilmpjes voor de bibliotheek te laten maken vind ik dan ook prima gevonden.
Maar net zoals bij podcast, en misschien zelfs meer, vraagt het opnamemateriaal bewerking. Het aanbrengen van titels en onderschriften, wegknippen van langdradige passages, eventueel bewerken van de klankband enz. moet vermijden dat de gebruiker snel ontgoocheld afhaakt. En dit vraagt tijd, erg veel tijd. En welke bibliotheek heeft die zomaar ter beschikking? Misschien rekenen op een ijverige hobbyist die zijn diensten wil aanbieden?
Heb zelf als test een (onbewerkt) filmpje op Youtube gezet. Het is een opname van de toespraak die Koen Peeters op 15 oktober hield bij de opening van de tentoonstelling over Kamiel Vanhole in de bib van Turnhout. Het filmpje is opgenomen met een digitaal fototoestel waarvan de geheugenkaart veel te snel vol was (verklaring voor het abrupte einde) en waarop geen bewerking is toegepast (verklaring voor de voor de lens lopende dame). Gewoon een test dus.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten