vrijdag 6 februari 2009

Prentjes klikken

Ook al gemerkt dat kinderen vaak verloren lopen in het grote aanbod van de jeugdbib. En die traditionele 'tekst'-catalogus biedt ook geen uitweg. Je moet wel weten wat je wil om daarin te kunnen zoeken, en veel jongeren weten bij het binnenkomen nog niet waarmee ze naar buiten zullen stappen.
Nee, dan is het veel leuker om door afbeeldingen op ideeën gebracht te worden. Visueel struinen op een computerscherm als alternatief voor het doelloos tussen de rekken dwalen. Vanaf nu kan het, in de online catalogus van onze Turnhoutse bib. Het heeft heel wat inspanning gekost om het op punt te krijgen, maar het resultaat mag er best zijn: de kidscatalogus.
Voor de traditionalisten blijft er natuurlijk de gouwe ouwe zoekmethode voor het echt gericht zoeken.
Is dit bibliotheek 2.0? Misschien niet echt, de interactiviteit ontbreekt (al starten we binnenkort ook met 'rate & review') maar de beeldtaal sluit dan wel weer aan bij de belevingswereld van de jonge cybernauten. We hopen alvast dat deze nieuwe zoekmethode een deel van ons jonge publiek kan overtuigen. Wie zegt trouwens dat onze volwassen bezoekers ook niet blij zouden zijn met een 'prentjescatalogus'?

3 opmerkingen:

Gijs zei

Beste Paul,

wederom een staaltje van vooruitstrevendheid in de Vlaams bibliotheekwereld. Naast 'er komt muziek uit de catalogus' is dit een perfect voorbeeld van hoe een catalogus voor de gebruiker een efficiënt, verijkend en aangenaam zoekmiddel wordt.
Vanuit het PBS Vlaams-Brabant is er reeds reactie gekomen omtrent het aanbieden van muziek door middel van de catalogus. (via deezer, last fm)Ik ben er van overtuigd dat 'prentjes klikken' eveneens voor vele catalogi, eveneens pbs-catalogi, centrale catalogi een verrijking kan zijn. (Vermoedelijk zal tijd en de nodige overredingskracht hierin bepalend zijn.)
De openbare bibliotheek Turnhout laat echter zien dat er mogelijkheden zijn die verwezenlijkt kunnen worden mits enig engagement.

Gijs Noels

Provincie Vlaams-Brabant
Helpdeskmedewerker PBS

Eva Simon zei

Goed gekozen prentjes ook, echt top! Alleen het prentje bij Liedjes en Gedichten... 't Is nu meer lezen bij het licht van de GSM dan bij kaarslicht :-)

Dwarskijker zei

Blij dat jullie ons enthousiasme delen.
Het prentje van 'liedjes & gedichtjes' is inderdaad geen knaller, maar het was nu al een heel karwei om 'rechtenvrije' plaatjes te vinden. Het staat in ieder geval op het lijstje van 'release 2.0'!