donderdag 19 februari 2009

Koudwatervrees

De biblog zal nog minstens veertien dagen op zich laten wachten. Er moet eerst nog een reglementje gefabriceerd worden waarin onze blogpolicy (ik had bijna politie geschreven) wordt toegelicht en dat wordt afgestemd op het communicatiebeleid van de stad.

Ooit al van 'De Olifant' gehoord, de eerste trein op het Europese vasteland die in 1835 reed tussen Mechelen en Brussel? De koeien zouden doodvallen naast de spoorlijn en indien niet, zou toch minstens hun melk zuur uit de uier komen. Schrik voor het onbekende kan tot dwaze verhalen leiden.
Ik krijg zo stilaan de indruk dat al die web 2.0 toepassingen hetzelfde effect hebben bij diegenen die minder vertrouwd zijn met het fenomeen. Want starten met een bibliotheekblog! Wat kan er dan niet allemaal gebeuren? Pas op voor het virtuele bompakket, de digitale poederbrief, de brutale blogjacking of erger nog, een reactie op je blogbericht.

Als één van de belangrijke taken van de bibliotheek is de bezoekers op weg te helpen in de informatiejungle en hen te begeleiden in de keuze van de informatiekanalen. Dat dit ook betekent dat we nieuwe kanalen ontdekken, exploreren en integreren in het aanbod van de bibliotheek. Dan vrees ik het ergste voor onze innovatiekracht wanneer wij telkens weer opnieuw onze besturen in een eindeloze calvarietocht over hun koudwatervrees heen moeten helpen.

Geen opmerkingen: