In Bibliotheekblad (het vakblad van de Nederlandse Vereniging van Openbare Bibliotheken) loopt momenteel een serie over Bibliotheek 2.0 van de hand van Jan Klerk, een 'ancien' wat betreft web 2.0 en zijn bibliotheekraakpunten. In de artikels (6 wanneer volledig) gaat de auteur dieper in op de invloed van web 2.0 op de openbare bibliotheken en poogt hij de praktische mogelijkheden er van aan te tonen.
Wat me momenteel reeds opvalt in de reeks zijn de vele vraagtekens die geplaatst worden bij Bibliotheek 2.0, zowel bij ideeën en opvattingen als bij de praktijk. Het poneren van stellingen en visies, roept bijna onmiddellijk tegenwerpingen, kanttekeningen, wolfijzers en schietgeweren op. En dit bij een auteur die duidelijk als adept kan worden aangestipt.
Vreemd? Helemaal niet, het toont alleen aan dat web 2.0 en daarmee ook Bibliotheek 2.0 nog in de kinderschoenen staat. Er ligt een wereld van mogelijkheden en uitdagingen voor ons, we zullen alleen nog moeten leren welke van die mogelijkheden echt zinvol zijn en vooral hoe en binnen welke grenzen we er als (openbare) bibliotheek mee om kunnen gaan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten