donderdag 3 juni 2010

Rit 9 : Van La Chapelle d’Alagnon naar Entraygues-sur-Truyère


Rit 9-2010 La Chapelle d'Alagnon ~ Entraygues-sur-Truyère weergeven op een grotere kaart

De rit van 137 km brengt ons over het dak van onze meerdaagse fietstocht: de Pas de Peyrol (1588 m) meestal Puy Mary genoemd naar de vlakbijgelegen bergtop. De klim er naartoe vanuit Murat is wondermooi en slechts de laatste kilometers zijn wat steiler, maar bij helder weer zijn de vergezichten adembenemend. De Pas de Peyrol doen we nu reeds voor de 4de keer aan, maar toch kijk ik er weer naar uit. Voor de afdaling kiezen we de weg door de Vallée de la Jordanne. De eerste kilometers zijn smal, behoorlijk steil en erg bochtig; bovendien was het wegdek bij de vorige doortocht niet van de beste kwaliteit dus opletten. Daarna is het echter tot in Aurillac genieten geblazen over een hoofdzakelijk dalende weg doorheen schaarse dorpjes en gehuchten.

Voorbij Aurillac zoeken we de kleinste wegen op, op zoek naar de vallei van de Lot. Bijna het gehele stuk krijgt op de Michelinkaart een groene lijn wat staat voor “schilderachtig traject”. Wanneer we de Lot bereiken komen we opnieuw op bekend terrein. Wat verder ligt Conques met zijn wereldberoemde abdij van Sainte-Foy, eveneens halteplaats op een eerdere tocht. Nu kiezen we echter resoluut richting oosten en volgen de Lot stroomopwaarts Entraygues sur Truyèretot in Entraygues-sur-Truyère. Dit stadje aan de samenvloeiing van Lot en Truyère werd reeds in de 10de eeuw opgericht en is een bezoek meer dan waard. Als de rit voorspoedig verloopt en de benen niet al te vermoeid zijn, zit een bezoek aan het stadje er misschien wel in nadat we de bagage hebben gedropt in Le Clos St George.

1 opmerking:

Betoverde momenten zei

Dàt ziet er een leuk dorpje uit! Met winkeltjes. Het thuisfront verheugt zich op cadeautjes voor al die doorstane eenzame avonden :-)