woensdag 11 februari 2009

Fröbelen

Weer mijn kas op zitten vreten vanavond.

Start je een sprinterproject op om heel snel kastklare bestsellers in de bib te krijgen; steek je behoorlijk wat tijd in de voorbereiding en de praktische afspraken; investeer je heel wat energie in het ontwerpen van een 'algemeen aanvaardbaar' etiket dat aansluit bij de NBD-standaard én dat gebruik maakt van de door het VCOB/Bibnet aangeboden software; draai je enkele maanden proef met permanente evaluatie; kom je tot de conclusie dat 'het werkt' en rijp is voor de pluk door andere bibliotheken; biedt het aan aan de collega's...
En wat gebeurt er? (waar ik trouwens de andere partijen in het complot voor had gewaarschuwd) Ze willen graag een ander etiketje, of op een andere plaats gekleefd, of...

Kortom: het mag wel kastklaar maar wel niet helemaal. We willen wel de provinciale subsidie meepikken maar graag met aangepaste spelregels volgens de "Algemene Universele Hyperindividuele Standaard". Want we plakken toch zelf zo graag mijnheer. Want we willen toch echt geen tijd vrijmaken voor echte begeleiding mijnheer. Want we willen toch zo graag blijven klagen dat we personeel tekort hebben mijnheer.

Doe gerust verder collega's. Bewandel de wegen der heel langzame geleidelijkheid. Doe wel en zie voortdurend om (en blijf vooral wachten op de diegenen die achterop komen).

4 opmerkingen:

Librarian.be zei

Helemaal gelijk wat je kritiek betreft, Paul. Centrale boekverwerking is maar centrale boekverwerking als de boekverwerking centraal is. Je bent centraal of je bent het niet, een middenweg is niet mogelijk.

Alhoewel ik een absolute voorstander ben van centrale boekverwerking, heb ik altijd gewaarschuwd voor het fenomeen dat nu blijkbaar de kop op steekt.

In de tijd toen de dieren nog spraken, wilde de Vlaamse Bibliotheek Centrale (VBC) ook al aan centrale boekverwerking doen. Dat project is een stille dood gestorven, mede door het feit dat iedereen zijn eigen etiketje wilde.

Ik hoop van harte dat je jouw project terug echt "centraal" op de rails krijgt, maar de Vlaamse kortzichtigheid kennende...

Trouwens: als dit project op regionaal niveau al niet gesmaakt wordt, dan geloof ik niet dat een project op Vlaams niveau veel kans op slagen heeft. Dat men zich dus bezint eer men begint.

Unknown zei

Zoveel koppen, zoveel zinnen, zei mijn opoe Hydra al.

Librarian.be zei

@barth: Maar het is toch godgeklaagd dat wat in Nederland wel kan - omdat men daar voldoende rationeel en commercieel is ingesteld - in Vlaanderen niet van de grond komt omdat iedereen altijd zijn eigen "foefjes" wil toevoegen.

Hetzelfde zie je op andere vlakken. Er is bijvoorbeeld een ZIZO-indeling met bijhorende iconen, maar tal van bibliotheken willen daar hun eigen variant van. En dan willen ze het ook nog "ZIZO" blijven noemen!

inva zei

Het zou wel handig zijn als informatieve boeken ook met een ZIZO-etiket zouden geleverd worden (zo hoeven we vooral niet te wachten op de diegenen die achterop komen :))